Adresa: B-dul Muncii, Nr. 103-105, Cluj-Napoca
Tel: 0264-401602

Cum se procedează? – Septembrie 2019

Metodologie de admitere


Cuprins:



Pregătirea dosarului de concurs

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să întocmiți dosarul de concurs. Înscrierea la concursul de admitere presupune pregătirea unui dosar și depunerea acestuia la Comisia de admitere. Actele necesare la concursul de admitere pentru toate categoriile de candidați sunt prezentate pe larg în secțiunea “De ce ai nevoie?” dar pe scurt, pentru marea majoritate a candidaților, trebuie să aveți la dvs. următoarele (fără a se rezuma la acestea):

  • Dosar plic, pe care v-ați trecut Numele, Inițiala tatălui, Prenumele (cu majuscule – Exemplu  POPESCU  G.I.  ION) iar în interior, pe copertă, vă treceți numărul de telefon și adresa de email (Ex. 0740-123456 / adresaemail@gmail.com);
  • Cartea de identitate în original (nu se reține) și o copie xerox după aceasta;
  • Certificatul de naștere în original (nu se reține) și o copie xerox după acesta, sau Certificatul de naștere în copie legalizată (original);
  • Diploma de bacalaureat în original și Foaia matricolă în original, sau Diploma de bacalaureat în original și Foaia matricolă în original și câte o copie xerox după ambele (caz în care se rețin doar copiile xerox), sau Diploma de bacalaureat și Foaia matricolă în copii legalizate (originalele copiilor) – se recomandă predarea celor două documente în original pentru a evita deplasarea la Comisia de admitere în faza confirmărilor pentru un loc la Buget);
  • Adeverință medicală, în original;
  • Patru fotografii 3×4 cm;
  • 150 lei pentru plata taxei de înscriere.

Documentele de mai sus sunt necesare candidaților români, cu liceu absolvit în anul curent, în România, cărora li s-au eliberat diplomele de bacalaureat. Pentru alte categorii de candidați (străini, studenți, licențiați, ș.a.) documentele necesare complete se găsesc în secțiunea “De ce am nevoie?“.



Înscrierea și depunerea dosarului

După pregătirea dosarului așa cum s-a arătat mai sus, vă prezentați cu dosarul la cea mai apropiată/convenabilă comisie de admitere a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, conform calendarului din secțiunea “Când?“, în una din următoarele locații:

  • Cluj-Napoca, Str. Barițiu, Nr. 26-28, sala P01 (vezi harta);
  • Alba-Iulia, Str. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 23, secretariat (vezi harta) – exclus pentru Autovehicule Rutiere;
  • Bistrița, Str. Albert Berger, Nr. 4, secretariat (vezi harta) – exclus pentru Autovehicule Rutiere;
  • Satu-Mare, B-dul Lucian Blaga, Nr. 121, secretariat (vezi harta) – exclus pentru Autovehicule Rutiere;
  • Zalău, Str. Salcâmului, Nr. 1, secretariat (vezi harta) – exclus pentru Autovehicule Rutiere.

– Aici veți primi și completa un fluturaș de înscriere (Fluturaș specializarea Autovehicule Rutiere – admitere cu test grilă de matematică; Fluturaș toate celelalte specializări – admitere la comisia cu concurs de dosare, exemple de completare a fluturașului sunt disponibile mai jos).
– Dacă e cazul, suplimentar veți primi și alte formulare sau declarații pentru a le completa (vezi secțiunea “De ce am nevoie?” pentru detalii).
– În situația în care aveți nelămuriri vă recomandăm să solicitați ajutorul unui membru al comisiei de admitere.
– După completarea fluturașului, împreună cu dosarul de concurs, vă veți îndrepta către unul din operatorii comisiei de admitere (la unul din calculatoarele marcate “Înscriere”) pentru generarea fișei de înscriere, în două exemplare, pe care le veți verifica și semna.
– Cu fișele vă îndreptați apoi spre calculatorul marcat “Casierie” unde veți plăti taxa de înscriere în cuantum de 150 de lei (vedeți aici în ce condiții sunteți scutiți de taxă).
– Pentru finalizarea înscrierii, vă îndreptați apoi către biroul marcat “Preluare dosare” unde veți înmâna membrului comisiei de admitere dosarul de concurs, fluturașul, cele două fișe de înscriere și una din chitanțele de plată a taxei de înscriere. Acesta va verifica documentele din componența dosarului, iar apoi vă va înmâna un exemplar al fișei de înscriere, semnat și ștampilat (pentru specializarea de Autovehicule Rutiere aceasta va include și legitimația de concurs).
– Pentru candidații la specializarea Autovehicule Rutiere (Comisia AC + ETTI + ARMM) pasul următor este testul grilă de matematică.
– Pentru candidații la Comisia cu concurs de dosare, fără examen, pasul următor este urmărirea rezultatelor inițiale și confirmarea locului.

Observație: La completarea opțiunilor vă recomandăm să treceți toate opțiunile care nu vă displac (toate specializările de la toate facultățile), deoarece pentru toate opțiunile de pe fluturaș se întocmește un singur dosar și se plătește o singură taxă. Datorită admiterii bazate pe regula “media bate opțiunea“, insistăm să treceți pe fluturaș inclusiv specializările la care dvs. considerați că nu aveți șanse, în ordinea preferințelor, ne-luând în considerare informații precum medii la sesiuni de admitere anterioare și șansele teoretice ale candidatului. Procedând așa nu riscați pierderea vreunei specializări, ba din contră vă creșteți șansele de a ajunge la specializarea pe care v-o doriți cel mai mult. Totodată va recomandăm să nu acceptați de la membrii comisiei de admitere “sfaturi” subiective referitoare la ce opțiuni (specializări) să treceți respectiv la ordinea acestora pe fluturaș.

Exemplu de completare a fluturașului de înscriere la specializarea Autovehicule Rutiere – doar loc la buget (față-verso)

Exemplu de completare a fluturașului de înscriere la specializarea Autovehicule Rutiere – inclusiv pentru loc la taxă (față-verso)

Exemplu de completare a fluturașului de înscriere la toate specializările (concurs de dosare) – dacă considerați că e mai important ca locul să fie la buget și nu are prioritate pentru dvs. o specializare anume (față-verso)

Exemplu de completare a fluturașului de înscriere la toate specializările (concurs de dosare) – dacă considerați că e mai important a intra la o anumită specializare decât ca locul să fie la buget (față-verso)

Statistici privind situația înscrierilor pe baza primei opțiuni sunt disponibile la http://desinu.utcluj.ro/statistica_septembrie2019/ (nu alegeți opțiunile și ordinea acestora în funcție de aceste statistici, ele sunt afișate doar după prima opțiune a candidaților fiind astfel pur informative)



Afișarea rezultatelor inițiale (preliminare)

Se aplică principiul – MEDIA BATE OPȚIUNEA – (clasamentul candidaților se face în ordinea mediilor de admitere; alocarea se face prin parcurgerea candidaților în ordinea clasamentului, candidații fiind repartizați pe loc în funcție de opțiunile alese și locurile rămase libere la aceste opțiuni).



Confirmarea locului – prima etapă de confirmare

Rezultatele inițiale (preliminare) împart candidații în trei categorii:
admis la buget (fără taxă)
admis la plată (cu taxă)
în așteptare

După cum numele sugerează, aceste rezultate nu sunt finale. Dacă se dorește rămânerea în concurs și implicit șansa ca în urma glisărilor din a doua etapă candidatul să ajungă pe o opțiune mai bună sau poate chiar la prima opțiune, candidatul trebuie să confirme locul. Locul nu se confirmă pentru o specializare, ci se confirmă pentru rămânerea în concurs la acea comisie de admitere.

Dacă ești admis LA BUGET, confirmarea reprezintă prezența la dosarul de concurs a diplomei de bacalaureat în original și a foii matricole în original. Dacă acestea nu au fost depuse la dosar încă din perioada de înscriere, se vor mai putea depune la dosar în zilele de 16 și 17 Septembrie, în sala P01 de pe Str. Barițiu, Nr. 26-28, Cluj-Napoca (vezi harta).

Dacă ești admis LA PLATĂ (CU TAXĂ), confirmarea reprezintă plata unei tranșe de 500 lei din taxa de școlarizare pentru primul an (taxa de școlarizare este de 3400 lei pe an, ce se poate plăti în 3 rate).
Plata taxei de 500 de lei se poate face:
–   La Comisia de admitere, în sala P01 de pe Str. Barițiu, Nr. 26-28, Cluj-Napoca (vezi harta) la calculatorul ce are inscripția “Casierie” (apoi se merge cu chitanța la comisia ARMM în sala P01 pentru a fi înregistrată);
–   sau prin ordin de plată (transfer bancar) folosind datele de mai jos:

Cont IBAN: RO35 TREZ 2162 0F33 0500 XXXX
Banca: Trezoreria Cluj
Beneficiar: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Cod Fiscal: 4288306
Sediul: Cluj-Napoca, Str. Memorandumului, Nr. 28, Jud. Cluj
Detalii plată: Confirmare pentru NUME PRENUME, specializarea Xy

Este obligatoriu să trimiți scanat ordinul de plată, pe email, menționând numele și prenumele candidatului pentru care s-a efectuat plata, precum și facultatea și specializarea pentru care plătește, pe adresa admitere@utcluj.ro.
Așteaptă confirmarea de primire a ordinului de plată. Atenție! Dacă ai trimis ordinul de plată și NU ai primit confirmarea până cel târziu în data de 17 Septembrie, ora 13:00, te rugăm să ne contactezi telefonic la numărul 0264-401328.
În situația retragerii din concurs într-o etapă viitoare taxa de 500 lei nu se restituie. Dacă până la data înmatriculării (luna octombrie) vei glisa la buget, taxa achitată de 500 lei va putea fi restituită în baza unei cereri depusă la secretariat și a chitanței în original, după înmatriculare.
Taxa de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020 este de 3400 lei (ce se poate achita în 3 rate).

Dacă ești ÎN AȘTEPTARE, nu trebuie să faci nimic, vei aștepta rezultatele finale din 17 Septembrie 2019 ora 22:00, iar dacă atunci vei fi declarat admis la buget sau la taxă va trebui să confirmi.

Dacă prima dvs. opțiune de pe FIȘA DE ÎNSCRIERE este o opțiune ce începe cu litera M (M1, M2, M3, M4 sau M5) vă așteptăm în sala P01 (detalii mai jos).

Intrarea principală pentru confirmare de pe Str. Barițiu, Nr. 26-28, Cluj-Napoca:

Intrare Sala P01 din curtea interioară de pe Str. Barițiu, Nr. 26-28, Cluj-Napoca:

Tot în această perioadă de confirmări, dacă ai fost admis la o altă comisie sau la o altă universitate, și dorești să renunți la locul de la Comisia de dosare, atunci îți vei putea retrage dosarul de la locația mai sus menționată. Retragerea este definitivă pierzându-se toate drepturile. Retragerea dosarului va putea fi făcută numai de candidat, pe baza actului de identitate, sau prin procură notarială (dacă există documente în original la dosar). Restituirea dosarelor, după perioada de confirmări (după data de 17 septembrie) se face numai la secretariatul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, numai personal pe baza actului de identitate. Pentru candidații admiși (în urma rezultatelor finale) la alte facultăți restituirea dosarelor se va face la secretariatele acelor facultăți.

Dosarul de concurs se află la subcomisia unde a fost depus, adică la facultatea de care aparține prima dvs. opțiune de pe fișa de înscriere.



Afișarea rezultatelor finale

Aceste rezultate sunt finale, dar în cazul în care v-ați schimbat statutul, adică ați trecut de la taxă la buget, sau de la buget la taxă, sau din așteptare la taxă sau buget, atunci trebuie să CONFIRMAȚI. Confirmarea nu se face pentru o anume specializare, ci pe mod de finanțare, astfel:

– Dacă ați glisat de la taxă sau din așteptare la BUGET atunci confirmare înseamnă aducerea diplomei de bacalaureat și a foii matricole ambele ÎN ORIGINAL (dacă le-ați depus în original la înscriere veți fi confirmat automat) până Joi, 19.09.2019 la secretariatul facultății (vezi harta, sala B106).

– Dacă ați glisat de la buget sau din așteptare la TAXĂ atunci confirmare înseamnă plata taxei de 500 de lei ce reprezintă o parte din taxa de școlarizare, până Joi, 19.09.2019 la secretariatul facultății (vezi harta, sala B106).

Taxa poate fi achitată la Casieria Centrală a Universității (Cluj-Napoca, Str. C. Daicoviciu, Nr. 15, în curte), sau prin ordin de plată, utilizând datele de mai sus (secțiunea Confirmarea locului). Este obligatoriu să trimiți scanat ordinul de plată, pe email, menționând numele și prenumele candidatului pentru care s-a efectuat plata, precum și facultatea și specializarea pentru care plătește, pe adresa admitere@utcluj.ro.
Așteaptă confirmarea de primire a ordinului de plată. Atenție! Dacă ai trimis ordinul de plată și NU ai primit confirmarea până cel târziu în data de 19 Septembrie, ora 13:00, te rugăm să ne contactezi telefonic la numărul 0264-401328.

Dosarele candidaților admiși se pot retrage de la secretariatele facultăților la care au fost admiși, iar dosarele candidaților respinși sau eliminați se pot retrage de la secretariatul facultății la care au avut prima opțiune pe fișa de înscriere.



Taxa de înscriere la admitere

Pentru înscriere, candidații vor achita o taxă pentru organizarea și desfășurarea concursului. Cuantumul taxei de înscriere este de 150 lei din care:
– Taxa de admitere la UTCN: 50 lei
– Taxa pentru procesarea dosarului: 100 lei

Aceasta se va achita la punctul de înscriere, la calculatorul ce are inscripția “Casierie“.

Un candidat înscris la Subcomisia 2.2 Autovehicule Rutiere se poate înscrie și la Subcomisia 2.1Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, și la Comisia 3 cu concurs de dosare. Candidații care se înscriu în cadrul UTCN la două sau mai multe comisii de admitere, la a doua și următoarele comisii vor achita numai taxa de procesare a dosarului în cuantum de 100 lei.

Beneficiază de gratuitate la înscrierea la admitere, indiferent de numărul de comisii la care se înscriu, candidații care fac parte din una din următoarele categorii, numai dacă depun la dosar acte doveditoare:
(a) Copiii personalului didactic, didactic auxiliar aflat în activitate sau pensionat din sistemul de învățământ;
(b) Candidații orfani de unul sau ambii părinți ce au activat în sistemul de învățământ;
(c) Candidații orfani de ambii părinți;
(d) Candidații proveniți de la casele de copii sau din plasament familial;
(e) Salariații Universității Tehnice din Cluj-Napoca, precum și copiii acestora;
(f) Candidații români de pretutindeni care candidează pe locurile alocate bursierilor statului român, dacă metodologia sau informările specifice indică acest aspect.

Sunt scutiți de achitarea taxei de admitere (50 lei) candidații orfani de un părinte, dacă depun la dosar acte doveditoare.



Candidați admiși fără concurs

Sunt admiși fără concurs (în baza unei cereri depuse în perioada de înscriere și aprobată de conducerea facultății) pe locuri la buget sau locuri la taxă (la cerere sau dacă se impune astfel) a următoarelor categorii de candidați:

  • Absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat, care au obținut pe perioada studiilor liceale distincții (premii sau mențiuni) la olimpiadele școlare internaționale;
  • Absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat, care au obținut pe perioada studiilor liceale premii (I,II,III) la olimpiadele școlare naționale sau organizate pe grupe de țări, în domeniile matematică, fizică sau informatică;
  • Absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat, care au obținut pe perioada studiilor liceale premii (I,II,III) la concursuri internaționale în domeniile: Ingineria autovehiculelor, Ingineria Transporturilor, Inginerie Mecanică sau Mecatronică și Robotică;
  • Absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat, care au obținut pe perioada studiilor liceale premii (I,II,III) la olimpiade/concursuri profesionale școlare naționale, în domeniul Ingineria Autovehiculelor și Ingineria Transporturilor, numai în domeniul în care a câștigat premiul;
  • Absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat, care au obținut pe perioada studiilor liceale premii (I,II,III) la olimpiade/concursuri profesionale școlare județene, regionale sau naționale, în domeniul Inginerie Mecanică sau Mecatronică și Robotică, numai în domeniul în care a câștigat premiul;
  • Absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat, care au obținut media de bacalaureat minim 8,00 și s-au clasat pe unul din primele 50 de locuri la testul de simulare la proba de matematică din anul 2019, obținând minim nota 8,00 (numai pentru specializarea Autovehicule Rutiere) – vezi lista candidaților admiși fără concurs în urma simulării. Acești candidați pot opta (în baza unei cereri la înscriere) pentru considerarea notei obținute la simulare în locul testului de matematică programat pentru 24.07.2019. Cei care aleg această opțiune nu vor participa la testul de matematică, nota obținută la simulare înlocuind nota de la testul grilă de matematică (NTG) din formula de calcul a notei finale, formulă menționată în Regulamentul de Admitere (Anexa 2, Pag. 2, Subcomisia 2.2).


Testul grilă de matematică

Pentru specializarea Autovehicule Rutiere admiterea candidaților se face în urma unui test grilă scris, la matematică, redactat atât în limba română cât și în limba engleză.

Proba începe la ora 9,00 și are o durată de 3 ore, din momentul încheierii distribuirii subiectelor.
Accesul candidaților în săli este permis cu o oră înainte de începerea probei, pe baza legitimației de concurs și a cărții de identitate. Acestea rămân pe masa candidatului pe toată durata desfășurării probei, pentru control.
După intrarea în sală, candidații depun în locul indicat de supraveghetori orice obiecte precum: telefoane, notebook-uri, tablete, cărți, caiete, hârtii, mape, serviete, poșete etc. nefiind admise nici materiale ajutătoare ca minicalculatoare, tabele matematice, rigle de calcul, liniare, echere etc. care, de asemenea, trebuie depuse.
Apoi, fiecare candidat ocupă locul marcat prin duplicatul legitimației de concurs lipit pe bancă (conținând fotografia și numele său).

Repartizarea în săli a candidaților înscriși (http://desinu.utcluj.ro/repartsali_septembrie2019/)
– Repartizarea în săli la comisia Ingineria Autovehiculelor – Download fisier PDF
– Repartizarea în săli la comisia AC+ETTI – Download fisier PDF
 



Calculul mediei de admitere

1. Pentru specializarea Autovehicule Rutiere (Comisia 2, Subcomisia 2.2) calculul mediei de admitere se face după formula:

MA  =  0,6 * NTG  +  0,4 * MB
sau
MA  =  0,6 * NTG  +  0,2 * MB  +  0,2 * NB

unde:
MA – Media de Admitere
NTG – Nota la Testul Grilă de matematică
MB – Media la BAC
NB – Nota la BAC la una din probele: matematică, fizică, informatică

Candidații pot opta la înscriere pentru varianta de calcul cea mai avantajoasă.



2. Pentru toate celelalte specializări (Comisia 3, cu concurs de dosare) calculul mediei de admitere se face după formula:

MA  =  0,6 * NB  +  0,4 * MB
sau
MA  =  MB

unde:
MA – Media de Admitere
NB – Nota la BAC la una din probele: matematică, fizică, informatică, chimie, economie
MB – Media la BAC

Candidații pot opta la înscriere pentru varianta de calcul cea mai avantajoasă.



După ce am fost admis

Dacă la înscriere ați optat pentru Cazare atunci vă informăm că TOȚI studenții admiși la Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică beneficiază garantat de cazare la căminele din “Campusul Studențesc Mărăști“. Cazările vor avea loc în data de 26 Septembrie, ora 8:00. Va trebui să aveți asupra dvs. Cartea de Identitate și Adeverință Medicală.

În data de 30 Septembrie veți începe cursurile facultății și a specializării unde ați fost admis conform Afișării finale. Veți lua legătura de îndată cu secretariatul facultății în vederea înmatriculării.

Dacă ați achitat taxa de confirmare a locului cu TAXĂ, dar în urma glisărilor ați ajuns la buget, veți depune o cerere de restituire a taxei de 500 lei. Cererea se depune împreună cu chitanța în original la înmatriculare. Detalii la secretariatul facultății.

Studenții facultății noastre sunt invitați să participe la deschiderea anului universitar, ce va avea loc Luni, 30.09.2019, de la ora 10:00, în Aula Centenar. În continuare sunteți invitați să consultați periodic site-ul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică la adresa http://armm.utcluj.ro.




Dacă în continuare nu ați găsit răspunsul la întrebarea dvs. vă rugăm să consultați și lista celor mai frecvente întrebări pe care le primim.

Îți recomandăm să ai la îndemână și acest flyer, pentru consultare rapidă – DE REȚINUT.

Comisia de admitere a Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică vă dorește mult succes!


Arhivă